Trivselregler

Trivselregler A – Ö

Akuta fel

Akuta fel som uppstår på icke ordinarie dagtid: se särskilt meddelande i entréerna. Observera att du endast får ringa journumret om det är något akut som måste repareras och inte kan vänta till nästa vardag.
Du riskerar att själv bli betalningsansvarig om inte detta följs.

Balkong, uteplats och fasad

Torkning av tvätt är tillåten, använd gärna torkställning. Inga linor får spännas upp så att tvätten syns utifrån. Du får gärna lufta kläder och sängkläder inne på balkongen i rimlig omfattning. Du får inte använda balkongräcket att hänga dem över. Visa hänsyn till grannen under dig. Du får heller inte piska eller skaka mattor. Det finns särskilda platser avsedda för detta.

Blomsterlådor skall, för andras säkerhet, placeras innanför balkongräcket. Parabol och andra antenner är inte tillåtna. På grund av brandfara är grillning med grillkol inte tillåten på balkong eller uteplats. Du ansvarar för skötsel av egen balkong/uteplats/trädgård. Endast röd färg är tillåten på träväggen på balkong och i uterum. Färg tillhandahålles av föreningen.

Barnvagnsrum/Cykelförråd

I varje hus finns minst ett barnvagnsrum/cykelförråd till ditt förfogande. I dessa förråd får endast barnvagnar och cyklar placeras. Utöver cyklar och barnvagnar är all annan egendom ditt eget ansvar att förvara. Verksamhet och personal, som ägs/drivs/är anställd av företag eller annan typ av verksamhet, äger inte rätt att utnyttja de boendes gemensamma förråd utan skriftligt medgivande från styrelsen.

Cykelparkering

Ställ din cykel i våra cykelrum eller cykelställ – inte utanför entrén.

Cyklar, obrukbara

Varje halvår gör vi en utrensning i cykelförråden. Obrukbara cyklar som då saknar ägarnamn, eller uppenbart skrotfärdiga delar av cykel, kommer att föras bort. Meddelande om detta sätts upp i trapphuset cirka en månad innan städning.

Dörrar

Till din lägenhet: du svarar för låset, dörrtrycket och cylindern.
Till källaren och andra utrymmen: skall hållas låsta, så att ingen obehörig kan komma in.
Till entréer samt trappfönster: får inte lämnas öppna med tanke på den gemensamma tryggheten.

Felanmälan

Felanmälan skall göras till respektive telefonnummer, se anslag i trapphus och på hemsida.

Förråds-och källarutrymmen

Ditt förråds- och källarutrymme får inte användas till annat än förvaring. Du svarar för att så inte sker. Förvaring i gångar får av säkerhetsskäl inte förekomma.

Förstugor, trapphus, portar och källargångar är utrymningsvägar vid fara, t ex brand

Cyklar, barnvagnar, leksaker etc får inte placeras här av utrymningsskäl. Barnvagnar placeras i speciella barnvagnsrum. Det är inte tillåtet att lägga ut torkmattor framför lägenhetsdörrarna eller vid sidan av dörren, eftersom det förhindrar effektiv städning, samt att det utgör risk för halk-och snubblingsolyckor och kan även utgöra brandrisk.

Förrum och trapphusförråd

Belamra inte utrymmen framför elmätare och städskåp. Verksamhet och personal som ägs/drivs/är anställd av företag eller annan typ av verksamhet, äger inte rätt att utnyttja de gemensamma förråden utan skriftligt medgivande från styrelsen.

Garage

Uthyrning av garage regleras enligt separat hyreskontrakt och får inte användas till annat än avsett ändamål. Garage får inte hyras ut i andra hand.

Det är ej tillåtet att koppla upp motorvärmare och batteriladdare till föreningens uttag.

Gästlägenhet

Bokas på expeditionen - särskilda regler gäller.

Hemförsäkring

Med tanke på det ansvar du har som lägenhetsinnehavare och med tanke på de stora kostnader du kan drabbas av vid till exempel brand eller vattenskada, har Brf Botilda tecknat kollektiv försäkring som även omfattar bostadsrättstillägg.

Kravavgift

Avgifter som inte betalas inom föreskriven tid ger ränteförluster och kostnader vid förnyat krav. Styrelsen har beslutat om uttag av en kravavgift på 150 kronor när förseningar noteras på våra saldolistor.

Parkering

Den hyrda parkeringsplatsen är enskilt område. Den som ställer sig på sådan plats utan tillstånd, gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Överträdelse beivras enligt lag. Vägar eller annan tomtmark inom föreningens område får inte användas som parkeringsplats.

Besöksplats är upplåten endast för besökande till bostadsrättsinnehavare och gäller högst 24 timmar. Tillståndet för tillfällig parkering krävs. Två tillstånd har delats till samtliga medlemmar. Vid längre besök kan tillfälligt parkeringstillstånd utfärdas av styrelsen.

Parkering på icke markerade platser är förbjuden. Missbruk kan hindra utryckning i tjänst. Informera även dina besökare om detta. Föreningens mark är enskild och föreningen kan därför fritt bestämma om fordonstrafik eller trafik med motordrivet fordon är tillåten. För den som bryter mot förbudsskyltarna blir påföljden dagsböter enligt vägtrafikförordningen.

Fordon, som av upplåtaren bedöms som fordonsvrak, får inte förvaras på parkeringen. Om sådant fordon, trots uppmaning, inte flyttas, har upplåtaren rätt att flytta detta till särskild uppställningsplats och snarast möjligt skrota fordonet. Nyttjanderättshavaren är skyldig att ersätta kostnader för flyttning och skrotningar av fordonsvrak.

Parkeringsplats får inte hyras ut i andra hand.

Rastning av husdjur

Boende som har katter eller hundar måste, för den allmänna trevnadens skull, övervaka sina husdjur så att de inte stör andra hyresgäster eller förorenar. Djuren får inte springa lösa i trappuppgångar, på gårdsplaner, i planteringar eller på barnens lekplatser. I enlighet med styrelsebeslut i denna fråga skall hundar och katter hållas i band, sele eller koppel när de rastas utanför lägenheten. Det är ägarens skyldighet att göra rent efter sina husdjur.

Rökförbud

Rökförbud gäller i trappor, hissar, tak utanför trapphus, tvättstugor, inräknat tak till ingången, källare och vindar. Inom föreningen gäller även förbud att kasta fimpar. Personer som ertappas med att kasta fimpar kommer att debiteras städkostnaden. Visa hänsyn mot dina grannar och tänk på barnen, allergikerna och brandrisken i våra fastigheter.

Sophantering

Källsortering, inklusive sortering av organiskt avfall, gäller i föreningen. Var och en sorterar sitt avfall enligt anvisningar i sophusen och lägger det i avsett kärl. Grovsopor är inte tillåtna i sophusen. Var och en ansvarar för bortforsling av sina grovsopor. Om överträdelse sker, och någon ertappas med att slänga grovsopor, kommer vederbörande att debiteras för borttransport. Verksamhet och personal som drivs/ägs/är anställd av företag eller annan typ av verksamhet äger endast rätt att kasta hushållsavfall, i övrigt skall de själva se till att sopor och avfall transporteras bort från sin verksamhet. Om överträdelse sker, kommer Brf Botilda att debitera verklig kostnad för bortforslandet.

Sopor får under inga som helst omständigheter placeras utanför lägenhetsdörr i trapphusen.

Container för uppsamling av grovsopor utplaceras vid minst ett tillfälle per år.

OBS! Följ anvisningarna för sortering. Föreningen debiteras extra avgift vid dålig sortering.

Störande och oljud

Visa hänsyn till dina grannar !

Ljud och oljud fortplantas obönhörligen i alla riktningar i våra betongväggar och våningsplan. Tänk på att ditt golv är din grannes tak – stör inte med hårda skor eller klackar, skrapande från möbler, oljud från vattenspolning, egna tvättmaskiner eller hög volym från stereo- eller TV-apparater.

Hantverk får utföras vardagar kl 07.00-20.00. Lördagar kl 08.00-16.00. Söndagar och röda dagar är renoveringsfria dagar. Om ombyggnad skall pågå en längre tid, informera gärna dina grannar och sätt upp ett anslag i trapphuset. Efter kl 22.00 ber vi alla visa extra hänsyn.

Om du skall ha fest eller bjudning hemma med sena gäster, förvarna gärna dina grannar och informera med ett anslag i trapphuset.

Verksamhet och personal, som drivs/ägs/är anställd av företag eller annan typ av verksamhet, skall visa extra hänsyn till alla boende i Brf Botilda. Inget onödigt buller får förekomma, vare sig på dagtid eller nattetid. Detta innefattar onödigt buller, såsom att slå i väggar och golv eller skrikande så att omgivningen blir störd. Störningar leder till uppsägning och utflyttning om det inte åtgärdas efter styrelsens tillsägelse.

Trappuppgångar

Var rädd om de målade väggarna!

Trappuppgångarna är husets ansikte mot yttervärlden. Alla som besöker huset kan se om det är välhållet, om alla varit aktsamma med inredningen, om målningen är snygg och väl bibehållen etc. Berätta för barnen att alla som bor i huset gemensamt ansvarar för fastigheten och att alla får vara med och betala när det måste repareras.

Tvättstugor

Följ anvisningar som är uppsatta i tvättstugorna. Tvättiderna är uppdelade på tre pass à fem timmar, kl 07.00-12.00, 12.00-17.00 samt 17.00-22.00. Tvättpass som inte påbörjats två timmar efter passets början får övertas av annan boende. Din bokningsbricka skall alltid sitta i bokningslistan under pågående tvättid, förutom då du övertar från boende som inte kom. För att spara energi, tvätta fulla maskiner så långt som det är möjligt. Använd tvättpåse för skonsam tvätt av till exempel BH med bygel, som annars kan fastna och förstöra våra tvättmaskiner.

För allas trivsel – gör ren utrustningen, dammfiltren och lokalen efter användning. Observera att även torktumlare och torkrum skall vara tömda vid tvättpassets slut. Inga sopor ska lämnas kvar efter tvättpasset.

Lämna lokalen i det skick du själv önskar finna den. Glöm inte att stänga fönstren efter avslutat tvättpass.

Undertryck

Har du undertryck i din lägenhet p g a utsug genom takfläkt? Detta kan delvis avhjälpas genom att du låter luftventilerna i fönster vara öppna (det är standardläget) eller öppnar vädringsfönster i närliggande rum. Då slipper du luftindrag via brevinkastet och eventuellt matos från dina grannar.

Ventilation, vatten och el

Filtret i spiskåpan bör rengöras 1-2 gånger i månaden. Vid ombyggnation skall kåpan godkännas av styrelsen. Kåpan får ej innehålla fläktmotor. Om sådan används, kommer den att störa funktionen i ventilationssystemet i huset och du trycker in matos till dina grannar.

Var sparsam med vatten och el. Av säkerhetsskäl är det viktigt att se till att även vattenkranarna är avstängda i de fall huvudledningen är avstängd vid till exempel reparationer.

Årsstämma och Styrelse

Varje år i november/december håller föreningen årsstämma, då vi medlemmar väljer styrelseledamöter, beslutar i större frågor, informeras om föreningens ekonomi m m.  Styrelsen har befogenheter enligt stadgarna.

Önskemål och förslag om förbättringar och förändringar som rör området kan tas upp på årsstämman. Du bör meddela föreningens styrelse detta skriftligen i en motion senast det datum som meddelas av styrelsen.

I trappuppgången finns förteckning över styrelsemedlemmarna. Meddelanden till styrelsen kan läggas i brevlådan utanför Tyringetatan 11 eller via annan kanal som du hittar på hemsidan.

Det man äger är man rädd om. Du som medlem är en av dem som äger, bestämmer och betalar för trivseln i vår förening!


Brf Botilda
Styrelsen